+31-53 436 8124

Publicaties

Wagenaar Lawyers
advies

Goed juridisch advies

Met goed juridisch maatwerk geen gedonder achteraf

Wagenaar Lawyer, dat is advocaat Jan Michiel Wagenaar, specialist in ondernemingsrecht met een focus op financieel juridische zaken. Voorheen vanuit Delden, nu vanuit zijn nieuwe onderkomen aan de Hengelosestraat in Enschede, adviseert hij bedrijven, banken en investeerders binnen de regio en daarbuiten. Zijn devies: “Beter voorafgaand aan een transactie goed advieswerk laten verrichten, dan achteraf met de juridische gebakken peren zitten.”

Internationale ervaring deed Jan Michiel op bij grote advocatenkantoren in Amsterdam en Londen. Maar de Twentse roots bleken toch sterker. Met zijn eigen praktijk vervult hij een expertise die hier binnen de regio nog niet vertegenwoordigd was: “Ik ben gespecialiseerd in zaken op het gebied van Corporate & Finance, met een focus op banking en internationale transacties. Daar wordt nog wel eens gemakkelijk over gedacht, totdat het mis gaat. Maar dan is het leed vaak al geschied. Dus kun je beter zorgen dat van tevoren alles juridisch is dichtgetimmerd.” Wagenaar Lawyer werkt zowel met grote bedrijven en instellingen als het MKB. Jan Michiel: “Ik adviseer bedrijven op het gebied van (project)financieringen, overnames, gestructureerde financiële en kapitaalmarkt transacties. Een uitgebreid overzicht van mijn dienstverlening is op mijn website te vinden. Grote bedrijven hebben vaak hun eigen juridische afdeling, voor het MKB geldt dat niet. Maar ook grote bedrijven hebben niet altijd ervaring met bancaire en internationale wet- en regelgeving. Daarvoor kunnen ze mij inschakelen. Dat is bijvoorbeeld raadzaam op het moment dat een bedrijf met bancaire kwesties wordt geconfronteerd, met buitenlandse partijen gaat onderhandelen of als er internationale contracten worden opgesteld.”

Ook voor actuele juridische kwesties bent u bij Wagenaar Lawyer aan het juiste adres. Jan Michiel: “Op dit moment is er veel te doen over de bancaire zorgplicht. Banken zijn lastig in het verstrekken van financieringen en eisen tegelijkertijd veel van hun cliënten. Het is voor bedrijven goed om, voordat men gesprekken met de bank gaat voeren, te weten wat de eigen uitgangspositie is. Daaraan liggen allerlei juridische aspecten ten grondslag. Een gedegen kennis daarvan verbetert de onderhandelingspositie en kan ook financieel zeer gunstig uitwerken. Dat geldt ook voor een onderwerp als vermogensbeheer. De juridische nuances zijn niet altijd duidelijk, die vertaalslag kan ik voor een bedrijf of particulier maken. Daarbij is voorkomen altijd beter dan genezen. Maar mocht het nodig zijn dan kan ik natuurlijk ook adviseren bij een eventuele procesgang naar de rechter.”