+31-53 436 8124

Publicaties

Wagenaar Lawyers
aandelen

Financieel advocaat

Financieel advocaat en expert in Tukkerland

Jan Michiel Wagenaar, nazaat van het inmiddels overgenomen modehuis Wagenaar, is niet in de mode terecht gekomen.

“Mijn ouders konden de zaak, inmiddels 16 jaar geleden, voor een goed bedrag verkopen en dat hebben ze toen gedaan”, vertelt Jan Michiel. Zijn zusje en Jan Michiel hebben er ook nooit over nagedacht het bedrijf over te nemen.

“Mijn zusje zat in de paarden en ik was net begonnen met mijn studie rechten te Maastricht” vertelt hij verder. “Lekker bourgondisch en tevens een stuk rustiger en niet de hectiek zoals in het westen van Nederland, dat is toch veel leuker”. Jan Michiel heeft een indrukwekkende staat van dienst in de financiële wereld voordat hij in 2010 de stap maakte met het opzetten van zijn eigen advocatenkantoor. Op zijn cv staan bedrijven als: Allen & Overy LLP, Banking & International Capital Markets, Amsterdam en Londen. ABN AMRO Bank N.V., Structured Funding & Investments, Amsterdam. Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Finance, Amsterdam en Damsté advocaten – notarissen, Handels en Ondernemingsrecht.

Londen, een mooie tijd…

“Londen was helemaal top en zeer leerzaam, het was ongeveer een jaar voordat de financiële crisis begon, dus op het hoogtepunt van de financiële markten. “Als ex-pat had ik het goed voor elkaar, en natuurlijk moest er ook hard gewerkt worden”, maar dat was geen probleem.

Mooie en zeker ook grote transacties…

Op zijn bureau staat een Tombstone. “Die heb ik ontvangen na het afronden van Project Gate, een Joint Venture tussen Vopak en de Gas Unie, op de Maasvlakte. Destijds een van de grootste projectfinanciering in Nederland, rond de €. 750.000.000,- . Tevens deed Jan Michiel de overnamefinanciering van EndeMol jaren geleden.

Back to the Roots…

“In het westen van het land kan je het opzetten van een eigen advocatenkantoor in die Branche wel vergeten”, er zijn er al genoeg. “Ik wilde eigenlijk wel terug naar het Oosten, ‘back to the Roots’ om daar te beginnen. In het Oosten was er toen nog niemand met zijn expertise, een niche markt lag voor het oprapen. “Toen ik, na ongeveer 20 jaar terug kwam in Twente had ik hier geen zakelijk netwerk”, dat was best lastig. “Ik ben toen gaan praten met Kienhuis Hoving en Damsté advocaten – notarissen, zij hadden nog geen afdeling op het gebied van Banking & Finance. Na veel gesprekken koos Jan Michiel voor Damsté advocaten – notarissen. “Damsté advocaten – notarissen gaf mij de volledige vrijheid deze nieuwe afdeling op te zetten”, daar lag dus een prachtige uitdaging.

Eigen advocatenkantoor…

Het beginnen van zijn eigen kantoor in Enschede was de juiste stap op het juiste moment. “Toen ik mijn eigen kantoor opzette was er niemand, met mijn expertise, op het gebied van Banking & Finance in Twente. “In Enschede heb ik nu veel contact met het MKB, met name de focus op Corporate and Finance. “Ik heb een groot zakelijk netwerk met een aantal vaste cliënten.” Het komt ook steeds vaker voor dat Jan Michiel zaken vlot trekt omdat er problemen zijn met de banken. Het komt dan neer op veel advies en onderhandelen. “Gelukkig kom ik niet veel in de rechtbank”, de beste advocaten kunnen zaken afhandelen buiten de rechtbank.

What you see is what you get…

“Hoge kwaliteit, pro-actief, snelle actie en resultaat daar sta ik voor”, laat Jan Michiel mij weten. “Bewust gekozen voor een eigen kantoor, grote kantoren zijn meestal stroperig, je wordt doorverwezen naar een partner, in de meeste gevallen doet iemand anders je zaak, en je krijgt een vette factuur”, dat willen mensen niet. “Ik behandel de zaken zelf en niet iemand anders”, dat gaat toch het beste.

Naast zijn huidige eigen kantoor is Jan Michiel twee dagen in de week aan het werk in Utrecht bij een beursgenoteerde onderneming. Over vijf jaar… “Op dit moment bevalt een klein kantoor mij prima, maar je weet natuurlijk nooit hoe de toekomst er uit gaat zien. “Het kan zomaar zijn dat er meer mensen bij mij op kantoor werken”, ik sluit niets uit. Mensen komen nu bij mij voor mij en als ik groter word weet je natuurlijk niet hoe het dan is.